Muskelbristning i låret

Muskelbristning i låret är en av de vanligaste muskelbristningarna och kan uppkomma både i framsida lår och baksida lår.

Bristning i främre lårmuskulaturen

Muskelbristning i låret | GraceWellnessNär man får en sträckning i den främre lårmuskulen så kommer smärtan kring området kring ljumsken för det är där man hittar muskelns ena fäste. Bristningar uppkommer främst i muskelfästena. Vid brister i uppvärmning drabbas musklerna lättare av bristningar.

Bristning i bakre lårmuskulaturen

Om du har tränat väldigt hårt under en längre tid så kanske inte musklerna har fått tillräckligt med vila. Muskeln klarar då inte att utsättas för maximalt tryck för då blir risken stor att du utsätter den för bristning. En muskel som belastas för kraftigt eller på ett felaktigt sätt kan helt eller delvis brista. Det innebär att muskelfibrer skadats eller gått av.

Symtom på en muskelbristning i lårmuskulaturen

Några av de symtom som kan uppkomma är en brännande känsla eller en snabb och plötsligt huggande smärta. När skadan uppkommer kan ett knäppande ljud uppkomma. Den skadade kan falla ihop och det kan uppstå en blödning vilket kan ses i form av blåmärken utanpå huden. Personen får även svårt att gå och området kan bli svullet samt svårighet i att lyfta knäet.

Behandling

Behandla problemet med kylpåsar eller kylomlägg. Var noggrann så du inte lägger ispåsar direkt på huden.  Efter det behöver låret och kroppen vila i flera dagar. Många muskelbristningar läker av sig själv men om muskeln har gått av så kan det till och med krävas operation. Träna gärna mild stretching som gör att blodcirkulationen ökar i området då läker skadan snabbare. Rörligheten kommer också tillbaka med hjälp av stretcningen. Boka gärna tid hos en naprapat eller sjukgymnast för vidare hjälp. Symtomen på en liten bristning kan läka snabbt medan det kan ta mycket lång tid om skadan är stor. Ignorera aldrig en skada utan se till att du får professionell hjälp av t ex en sjukgymnast.

 

Här finner du ännu mer fakta om : Muskelbristning i låret

Leave a Reply